Semlor

Varje år är det ständigt detta gnäll från viktväktare och traditionalister (de som hängiver sig helhjärtat till den politiska/religiösa/livsstilbildande vetenskapen stofilismen). Och allt på grund av en underbar liten bulle som ser ut som denna:


Vissa hävdar att man måste vänta till fettisdagen innan man får börja trycka i sig semlor för fettisdagen är semeldagen. Det är helt fel. Semlor är inte vigda åt en viss dag. Det är inte en julklapp eller en födelsedagspresent, utan det är ett säsongsbetonat bakverk med grädde och mandelmassa. Äter vi lussebullar när det inte är Lucia? Ja. Äter vi julskinka och julknäcke samtidigt som vi dricker julmust när det inte är julafton? Ja. Äter vi Leksandsknäcke när vi inte är i Leksand? Absolut. Så när är det då okej att börja äta semlor? Så fort du hittar dem i affären! Så snabbt som möjligt är det bara att gosa ner sig i semlor, och det är ju inte bara vanliga nu för tiden heller. Nu finns det ju vaniljsemlor och idag såg jag tillochmed en wienersemla! Vi lever verkligen i den bästa av tider.

Så, om någon trädkramande hippiekvinna gnäller på att du äter semlor innan fettisdagen så säg bara åt henne att sluta använda sina palestinasjalar eller flytta till ett mer krigshärjat område, för det är din rätt som man att äta vad du vill när du vill. Är du dessutom inte stenhårt troende kristen får du ju även äta semlor efter fettisdagen om du så skulle önska, eftersom fettisdagen enbart är den sista dagen innan den kristna fastan. Det är allt den står för. En dag då alla tjockisar får svälla i sig hur mycket som helst innan det var dags att låta bli att äta fram till påsk. Kul fotnot: Mardi Gras, den mytomspunna karnevalen i New Orleans känd från många collegefilmer och olika serier... Franska för fettisdagen. Så mitt råd är att gå ut och ät en semla, det har du nog gjort dig förtjänt av!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0