Julen



Julen... Här är en kort lista över samlade erfarenheter från Julen. Det är inget nytt egentligen, bara sådant som vi alla vet innerst inne:

1 - Jesus föddes på sommaren så julen ligger i december pga att kyrkan behövde en högtid där för att pressa bort de hedniska högtiderna.
2 - Vem bryr sig om Jesus egentligen? Alla vet ju att vi firar julen för att kommersialismen inte hade någon egen högtid.
3 - Om vi låtsas att julen verkligen handlar om Jesus, vad är grejen med granen? Det finns inte mycket granar nere i Jerusalem. Att ta in ett dött träd som står och sprider sina barr över hela vardagsrumsgolvet och att sedan täcka skiten med glittrigt papper, målat glas och elektriska ljus är för mig helt obegripligt.
4 - Tomten är äcklig. Det är inte helt ok med en skäggig gammal tjockis som alltid har samma röda blottarrock på sig och som antingen sitter med massa småbarn i knät eller går och gör inbrott hos folk. Att lämna ett sketet lite paket gör det inte ok att olagligt ta sig in i någons hus och äta upp deras mjölk och kakor.
5 - Julmaten. Vi gillar, med all rätt, att trycka i oss lite av många olika saker. Hela livet borde vara ett julbord där man kunde gå och slänga upp köttsort på köttsort på sin tallrik och sen äta tills man exploderar.
6 - Paketen. Ständigt detta gissel. Ett tipps till nästa år: Ni vet alla de här idioterna som säger att de inte behöver någon julklapp, att man inte ska göra sig besvär för deras skull eller vägrar säga vad de vill ha? Ge dem inget. Det blir som en liten julklapp till dig själv när du får se deras besvikna ansikten då de inser att de fått precis vad de bett om.
7 - Släkten. Vi kan välja våra vänner men familjen får vi alltid på köpet. Ibland är det bra, ibland är det mindre bra. Hur som helst måste man tydligen vara snäll mot sina gamla alkade släktingar på julen. Varför då? Jag kommer då aldrig förstå det.

Så vad är då egentligen bra med julen, förutom maten? Tja, en bra sak är tillexempel junior-VM i hockey. Andra saker är ju att man antingen är ledig eller tjänar mycket mer pengar än man brukar. Att jobba en julafton är ju ett bra sätt att slippa många av de jobbigare punkterna här ovanför, plus att det ger många sympatipoäng. TV visar dessutom många bra filmer under just julen. Ivanhoe är en klassiker, eller Klappjakten med Arnold. Allt som inte innehåller Tim Allen är oftast bra filmer i jämförelse med filmer som faktiskt innehåller Tim Allen, det är en tumregel ni kan ta med er resten av livet faktiskt.

Så det var väl det om julen. Min korta semester från bloggandet är över och jag är tillbaka, mättare och manligare än vanligt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0